Setiap luka ada penawarnya....Allah yang maha Berkuasa...Maha Mengetahui Segalanya...

Setiap luka ada penawarnya....Allah yang maha Berkuasa...Maha Mengetahui Segalanya...

Tuesday, December 4, 2012

DI PECAH PERIUK......NYUM...NYUM

SOSEJ ROLL


BAHAN A:
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
70 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

BAHAN B:
250 ml air
80 gm majerin

BAHAN C:
sosej
bijan
kuning telur
majerin


METHODS:
   



1.     Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2.     Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3.     Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [anggaran 10 minit].
4.     Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
5.     Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej.
6.     Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7.     Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
8.     Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9.     Keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.
10.  Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

KUNG PAO CHICKEN



INGREDIENTS A
:

600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

INGREDIENTS B:

100 gm kacang gajus - [kakliza beli yg dalam paket kat kedai tu]
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 s/b sos tiram
2 s/b sos tomato
1/4 cwn air
minyak tuk menumis

METHODS:

1.     Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
2.     Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan.
3.     Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4.     Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5.     Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.

 

SUP STEAMBOAT




INGREDIENTS:

2 ekor kerangka ayam [potong kecil]
500 gm ayam [potong kecil]
3 biji tomato (dibelah 4)
2 biji bawang besar (dihiris)
2  batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)

METHODS:

1.     Masukkan semua bahan kecuali limau nipis dan daun ketumbar dan renehkan selama 1 jam.
2.     Masukkan dalam stembot pot dan rebuskan dengan chicken ball, fishball, sotong ball, prawnball dan juga apa-apa bahan yg disukai.


SOS CILI

INGREDIENTS:

10 tangkai cili kering
1 s/b udang kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 s/b oren sunquick

BAHAN TUMIS:

minyak
gula
garam

METHODS:

1.     Mesinkan semua bahan dan tumiskan dengan sedikit minyak.
2.     Bila telah wangi masukkan gula dn garam.
3.     Kacau rata dan bila nampak agak pekat boleh angkat dan hidangkan.

 

No comments:

Post a Comment